Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar tikrai Motina Teresė buvo žinomo JAV epidemiologo Anthony Fauci mama?

Kas sieja Nobelio Taikos premijos laureatę Motiną Teresę ir buvusį JAV vyriausiąjį epidemiologą Anthony Fauci? Atrodytų, niekas, tačiau interneto vartotojai rado labai artimą ryšį – aiškina, kad ji esanti tikroji užkrečiamųjų ligų specialisto mama. Tai yra melas – jis gimė Niujorke italų šeimoje, albanų kilmės vienuolė didžiumą gyvenimo praleido Indijoje ir vaikų neturėjo.
Kai kuriems internautams Anthony Fauci ir Motina Teresė (trečia iš kairės) pasirodė panašūs iš veidų, todėl epidemiologą pradėjo vadinti jos sūnumi
Kai kuriems internautams Anthony Fauci ir Motina Teresė (trečia iš kairės) pasirodė panašūs iš veidų, todėl epidemiologą pradėjo vadinti jos sūnumi / Ekrano nuotr. iš ir.vanderbilt.edu

Remiasi panašumu

Visame pasaulyje per COVID-19 pandemiją išgarsėjusio ir ne vienos sąmokslo teorijos herojumi tapusio A.Fauci tėvai, kaip rašoma jo biografijoje, buvo Eugenia Lillian ir Stephenas A. Fauci.

Tačiau socialiniuose tinkluose platinamas kitoks faktas, kuris tėra dar viena melagiena apie šį vyrą, – neva jo susilaukusi Motina Teresė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Motina Teresė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Motina Teresė

Apie tai užsiminė ir viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos. Moteris pavadino A.Fauci albanu ir priminė, esą anksčiau jis buvo vadinamas „trans Tėvo Teresės sūnumi“ (paieškos internete sistema tokio epiteto neranda).

Toliau rašoma apie „produktyviausią pasaulyje prekiautoją vaikais“. Tiesa, kas konkrečiai tai buvo, neaišku, – minimas „Motinos Teresės fasadas“, bet vartojamas vyriškas įvardis „jis“. Tariamai su Vatikanu buvo prekiaujama kūdikiais ir vaikais už milžiniškas sumas.

Panašu, kad tai tėra balandžio pradžioje paskelbto įrašo iš socialinio tinklo „X“, nuoroda į kurį pridėta pabaigoje, vertimas.

Internautė dar pasidalijo JAV transliuotojo NPR tinklalapio tekstu, kad Indija 2021 m. gruodį ėmė blokuoti Motinos Teresės labdaros organizacijos finansavimą iš užsienio. Vyriausybė nurodė, kad paraiškoje dėl registracijos tokiai paramai gauti buvo rasta klaidingų duomenų apie lėšų panaudojimą.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete platinami klaidingi įrašai apie Anthony Fauci ir Motiną Teresę
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete platinami klaidingi įrašai apie Anthony Fauci ir Motiną Teresę

Taip pat – naujienų agentūros „Reuters“ žinute, kad vienuose Motinos Teresės ordino įkurtuose namuose dirbusiai vienuolei buvo pareikšti kaltinimai prekyba kūdikiais. Tai įvyko 2018 m.

Panašių įrašų internete esama ir daugiau. Vienuose tiesiai, kituose leidžiama suprasti (čia, čia) neva A.Fauci esąs garsiosios moters sūnus. Tokią prielaidą kai kurie grindžia tuo, kad vyras esąs panašus į ją (ypač jaunystėje).

Jokių patikimų įrodymų, kaip kitoje pasaulio pusėje gyvenusi Motina Teresė galėjo susilaukti vaiko amerikiečio, neskelbiama (interneto paieška jų apskritai neranda). Nėra jos pačios ar liudininkų pasakojimų, dokumentų apie būsimo epidemiologo gimimą Indijoje arba vienuolės kelionę į JAV maždaug tuo metu, kai jis atėjo į pasaulį, DNR tyrimų rezultatų, patvirtinančių giminystę, ir pan.

Kraujas itališkas

Ši kilmės versija yra melaginga. Naujienų agentūros „Reuters“, JAV dienraščio „USA Today“ faktų tikrintojų spėjimu, ji paplito iš 2020 m. tinklalapyje „Dark Outpost“ publikuoto teksto pavadinimu „Prekiautoja vaikais Motina Teresė buvo Anthony Fauci Motina“.

Gimiau Brukline, Niujorke. Mano seneliai ir iš mamos, ir iš tėvo pusės gimė Italijoje, išskyrus senelį iš mamos pusės, kuris gimė Šveicarijoje.

Puslapyje, kuris yra ne kartą publikavęs melagienas, o informaciją apie dviejų žinomų žmonių genetinį ryšį paskelbę skyrelyje „Satanizmas“, nepateikta jokių to įrodymų ar šaltinių.

Anthony Stephenas Fauci gimė 1940 m. gruodžio 24 d. Niujorke. Jis buvo jaunesnis iš dviejų Eugenios Lillian (mergautinė pavardė Abys, 1909-1965) ir Stepheno A. Fauci (1910-2008) vaikų.

Kolumbijos universitete studijavęs S.Fauci turėjo vaistinę, kurioje jaunasis Anthony dirbo kartu su mama ir seserimi.

Jis pats yra nemažai pasakojęs ne tik apie vaikystę, bet ir tėvus: „Gimiau Brukline, Niujorke. Mano seneliai ir iš mamos, ir iš tėvo pusės gimė Italijoje, išskyrus senelį iš mamos pusės, kuris gimė Šveicarijoje.“

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Anthony Fauci
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Anthony Fauci

Būsimojo epidemiologo seneliai dar XIX a. atvyko į JAV iš Italijos. Tėvo šeima buvo siciliečiai, motinos tėvai – siuvėja ir dailininkas iš Neapolio (tiesa, pastarasis buvo gimęs Šveicarijoje). Genealogas Bradley’is Greenlandas yra detaliai aprašęs Fauci šeimos istoriją.

Fauci nuo vienuolės skyrė vandenynas

Anjezë (arba Agnes) Gonxhe Bojaxhiu (toks tikrasis vienuolės vardas) gimė 1910 m. rugpjūčio 26 d. (kai kur nurodoma vėlesnė diena, kai naujagimė buvo pakrikštyta) Skopjėje, kuri tuo metu priklausė Otomanų imperijai, o dabar yra Šiaurės Makedonijos sostinė.

Jauniausia iš penkių albanų kilmės parduotuvės savininko vaikų, vos sulaukusi 18-os, iškeliavo į Airiją. Ten prisijungė prie Loreto Seserų Ordino, misijomis į Indiją užsiimančios vienuolių bendruomenės. Po kelių mėnesių sesuo Teresė (ji pasirinko misionierių globėjos vardą) buvo išsiųsta į Indiją.

1931-aisiais ji priėmė vienuolės įžadus (skaistybės, skurdo, paklusnumo) ir ėmė mokytojauti. A.Fauci gimimo metais – 1940-aisiais – ji buvo aktyviai įsitraukusi į misionierišką veiklą Kolkatoje, už beveik 12,9 tūkst. km nuo Bruklino. JAV faktų tikrinimo tinklalapis „Lead Stories“ nerado jokių įrodymų, kad kas nors iš Fauci šeimos tuo metu būtų keliavęs į Vakarų Bengaliją.

O Motina Teresė nebuvo įkėlusi kojos į JAV ar palikusi Indijos dar porą dešimtmečių po to. Ji apskritai nebuvo išvykusi į užsienį nuo 1929 m., tai negalėjo būti A.Fauci motina. Tai yra paneigusios įvairios faktų tikrinimo organizacijos (čia, čia, čia, čia, čia).

Lydėjo įvairi kritika

Palikusi mokyklą ir apskritai loretiečių vienuolyną, 1948-aisiais Motina Teresė atsidėjo skurstančiųjų globai. Po poros metų ji įkūrė Labdaros misionierių ordiną, kuriam vadovavo beveik iki mirties 1997 m. Ši organizacija rūpinasi žmonėmis, kenčiančiais dėl prastos mitybos, tokių ligų, kaip AIDS, o pastaraisiais metais – ir COVID-19.

1979 m. Motinai Teresei buvo skirta Nobelio Taikos premija, o 2016 m. popiežius Pranciškus ją paskelbė šventąja.

Nepaisant to, vienuolės gyvenimas buvo pilnas prieštaringų detalių. Britų žurnalistas Christopheris Hitchensas organizaciją laikė sekta, o jos įkūrėją vadino fanatike, fundamentaliste ir apgavike (mat esą meluodavo rėmėjams apie pinigų panaudojimą). Organizacija buvo kaltinama, kad iš tiesų nesuteikia realios pagalbos.

„Scanpix“ nuotr./Motina Teresė
„Scanpix“ nuotr./Motina Teresė

Motina Teresė buvo kritikuojama už žmonių krikštijimą prieš mirtį, nors jie buvo hinduistai arba musulmonai. Taip pat – už kovą prieš skyrybų įteisinimą Airijoje, griežtą nuomonę dėl kontracepcijos ir abortų (čia, čia, čia). Nobelio premijos įteikimo ceremonijoje ji abortus pavadino didžiausia grėsme taikai.

Taip pat skaitykite: Kodėl Motiną Teresę ne visi laiko šventąja? 7 abejotini jos gyvenimo faktai

2018 m. ordinas buvo susietas su prekyba vaikais. Viena moteris iš jo buvo sulaikyta dėl 14 dienų naujagimio pardavimo. Vėliau buvo sulaikyta dar viena, pranešta ir apie kitų vaikų pardavimą. Indijos vyriausybė paprašė organizacijos veiklos tyrimo.

Tai vyko praėjus daugiau nei dviem dešimtmečiams nuo Motinos Teresės mirties, tad ji su šia prekyba kūdikiais nebuvo susijusi. Šią melagieną yra paneigę naujienų agentūros AP ir „Reuters“, dienraštis „USA Today“.

15min verdiktas: melas. A.Fauci gimė išeivių iš Italijos palikuonių šeimoje. Motina Teresė, ankstyvoje jaunystėje davusi vienuolės skaistybės įžadus, vaikų neturėjo. Neturi pagrindo ir jai mesti kaltinimai dalyvavus prekyboje kūdikiais – tai vyko praėjus daugiau nei 20 metų nuo jos mirties.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius