TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ukrainiečių naikintuvuose naudojami „iPad“: štai kam jie reikalingi

Paaiškėjo, kad vakarietiškų ginklų integravimas į sovietinių laikų orlaivus leidžia kai kurias užduotis atlikti vos per kelias savaites, nors įprastai tam prireikia metų, rašo „Defence Express“.
Ukrainiečių naikintuvuose naudojami „iPad“.
Ukrainiečių naikintuvuose naudojami „iPad“. / Ekrano nuotr.

2024 m. vasario 19 d. 831-osios taktinės aviacijos brigados paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip ukrainiečių „Su-27“ naudoja priešradarines raketas „AGM-88 HARM“. Ukrainiečių pilotų kabinoje – ir planšetinis kompiuteris.

Jame rodomas žemėlapis ir daug kitos informacijos, kurios, deja, neišeina įžiūrėti. Dešinėje planšetinio kompiuterio pusėje matomas specializuotas palydovinės navigacijos prietaisas, todėl vargu, ar abu prietaisai skirti identifikuoti dabartinę orlaivio buvimo vietą. Tam pakanka vieno iš jų.

Balandžio 24 d. paskelbtas naujas vaizdo įrašas, kuriame iš „Su-27“ paleidžiama „AGM-88 HARM“. Šiame įraše matyti, kaip pilotas tiesiog laiko planšetinį kompiuterį ant kelių.

Tai kam gi jo reikia? Pasak JAV gynybos departamento gynybos sekretoriaus pavaduotojo įsigijimo ir aptarnavimo klausimais Williamo LaPlante'o, planšetinis kompiuteris ukrainiečiams tikrai reikalingas, vykdant kovines misijas.

„Bendradarbiaudami su ukrainiečiais sugebėjome paimti daug vakarietiškų ginklų ir padaryti taip, kad jie veiktų jų lėktuvuose, kur juos pilotas valdo naudodamasis „iPad“. Ir jie skraidė konflikto metu praėjus savaitei po to, kai juos perdavėme“, – paaiškino jis.

Taip pat daroma prielaida, kad planšetinis kompiuteris atlieka pagrindinį vaidmenį palaikant ryšį su raketa – įmanoma, kad per belaidžio ryšio priemones („Bluetooth“). Be to, šis planšetinis kompiuteris gali gauti duomenis iš kitų šaltinių apie taikinius ir oro sąlygas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius