TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

5 Statybos ir žemės naudojimo valstybinės priežiūros pokyčiai nuo šiandien: štai kas keičiasi

Seimui pritarus Statybos įstatymo, Teritorijų planavimo, statybos ir žemės naudojimo valstybinės priežiūros įstatymo pakeitimams, nuo 2024-05-01 keičiasi statybos ir žemės naudojimo valstybinės priežiūros procesai, taip pat statybos dalyvių procedūrų atlikimo tvarka Lietuvos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinėje sistemoje „Infostatyba“ (IS „Infostatyba“), skelbia Aplinkos ministerija.
Naujosios mokyklos Vilniaus Balsiuose statybos
Statybos / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

1. Statybos rangovų pareiga pranešti apie subrangovus IS „Infostatyba“

Statytojo pasamdyti rangovai, apie kuriuos statytojas Statybos įstatymo nustatyta tvarka praneša IS „Infostatyba“ kartu su pranešimu apie statybos pradžią, rangovo ir pagrindinių statybos sričių vadovų pasamdymą ar paskyrimą (Pranešimas), po šio pranešimo užregistravimo privalės pateikti duomenis apie savo samdomus subrangovus. Galimybė nurodyti subrangovus realizuota visiems rangovo darbuotojams, kurie turi įgaliojimą dirbti Teritorijų planavimo ir statybos „Vartai“ portale www.planuojustatau.lt ir tik pranešimams kurių būsena „Priimtas“. Subrangovus nurodyti galima atsidarius pranešimą per sritį „Statybose pasamdytų subrangovų fiksavimas“, kurią galima rasti „Mano statybos“ aplinkoje.

2. Pagal teisės aktų reikalavimus papildomai teikiami dokumentai

Registruojant statinio projekto (jo dalies) arba statinio (jo dalies) ekspertizės aktus IS „Infostatyba“ turės būti įkeliamas dokumentas, patvirtinantis, kad ekspertizės rangovas yra apsidraudęs civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu.

Kreipiantis statybą leidžiančio dokumento (SLD) ūkininko sodybos statybai pagal Ūkininko ūkio įstatymo nuostatas su prašymu išduoti SLD turės būti pateikiama pažyma dėl pajamų iš žemės ūkio veiklos.

Atliekant statybos užbaigimo procedūras (tvirtinant deklaracijas apie statybos užbaigimą arba išduodant statybos užbaigimo aktus) turės būti pateikiama atnaujinta žemės sklypo, kuriame pastatytas ar rekonstruotas statinys, kadastro duomenų byla, suderinta Nekilnojamojo turto kadastro nuostatuose nustatyta tvarka.

3. Statybos inspekcijos teisė stabdyti statybos dalyvių atestatus

Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) pritaikius administracinę atsakomybę (baudą) statybos dalyviui, statybos valstybinės priežiūros pareigūnas sustabdys jo atestato galiojimą iki atestuojančios organizacijos sprendimo, jei tas pats asmuo pakartotinai padarys pažeidimą per 5 metus. Terminas, kada padarytas pirmasis iš pažeidimų, dėl kurių bus galimybė stabdyti atestatus, bus skaičiuojamas nuo 2024-05-01.

4. Statybos užbaigimo dokumentų tikrinimo pokyčiai

Teritorijų planavimo, statybos ir žemės naudojimo valstybinės priežiūros įstatymo pakeitimais numatyta, kad Statybos inspekcijai patikrinus pažymų apie statinio statybą be nukrypimų nuo esminių projekto sprendinių, deklaracijų apie statybos užbaigimą, statybos užbaigimo aktų teisėtumą ir nustačius pažeidimų, esant įstatyme įtvirtintoms sąlygoms, statybos dalyviai galės juos pašalinti arba pasirašyti taikos sutartį su Statybos inspekcija dėl pažeidimų šalinimo iki prasidedant teisminiam ginčui dėl atitinkamo dokumento panaikinimo. Taip tikimasi sumažinti teisminių procesų skaičių, skatinti asmenis nenaikinant dokumentų šalinti pažeidimus.

Apie tai, kad surašytas patikrinimo aktas, kuriame konstatuojama, kad pažyma apie statinio statybą be nukrypimų nuo esminių statinio projekto sprendinių, deklaracija apie statybos užbaigimą arba užbaigimo aktas surašyti neteisėtai, Statybos inspekcija informuos VĮ Registrų centrą dėl įrašo Nekilnojamojo turto registre padarymo, pateikdama atitinkamą patikrinimo aktą.

5. Statybos inspekcija nebeatliks servitutų naudojimo priežiūros

Teritorijų planavimo, statybos ir žemės naudojimo valstybinės priežiūros įstatymo pakeitimais numatyta, kad Statybos inspekcija nuo 2024-05-01 nebetikrins, ar laikomasi tikrinamam objektui nustatytų žemės servitutų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius